Themapakket voor het basisonderwijs
Stel eenvoudig je een eigen geldles samen met ons gratis ‘Hoe maak jij je gelddromen waar’ themapakket! Het pakket verschilt per leerjaar en bestaat uit interactieve lessen, explainervideo’s en een educatieve opdracht. Het doel van het themapakket is om kinderen bewust te maken hoe slimme geldkeuzes kunnen helpen bij het waarmaken van hun geldromen. Doe jij ook mee met jouw klas?
Kinderen kunnen dromen van lego, een spelcomputer of een uitje naar de bioscoop - allemaal dromen waar geld voor nodig is. Maar hoe kom je aan dat geld? Hoe maak je een spaarplan? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel geld uitgeeft aan reclames, influencers en in-game aankopen? Met de (les)materialen uit het themapakket stel je in een handomdraai een financiële les samen die kinderen leert hoe ze met geld kunnen dromen en doelen bereiken.
Kerndoelen rekenen en taal
De inhoud van de themapakketten sluit volop aan bij de kerndoelen van rekenen en taal.
Onderwerpen die centraal staan in het themapakket
- Basisvaardigheden: geldwaarde, contant en digitaal geld, bankzaken.
- Grip op je geld: reclame, influencers, in-game aankopen en geldcriminaliteit.
- Geld verzamelen: spaarplan, sparen en geld verdienen.
Inhoud themapakket
We hebben themapakketten beschikbaar voor de groepen 1 t/m 8. Elk themapakket bestaat uit vier onderdelen, waarbij de inhoud is aangepast aan het leerjaar:
1. Interactieve lessen
Het themapakket bevat verschillende klassikale lessen waarmee je de onderwerpen van het thema ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ kunt behandelen. Elke les is informatief en biedt leuke interactieve onderdelen, filmpjes en gespreksvragen voor in de klas. Als leerkracht kun je zelf kiezen welke en hoeveel lessen je wilt behandelen. Zo kun je de tijdsduur en inhoud eenvoudig afstemmen op de behoeften van jouw klas!
2. Explainervideo’s
Bekijk met je leerlingen onze korte uitlegfilmpjes over financiële onderwerpen als digitaal geld, reclames en geldcriminaliteit. De filmpjes sluiten af met gespreksvragen voor in de klas.
3. Educatieve opdracht
Na een klassikale les is het tijd om de stof op een actieve en creatieve manier te verwerken via een leuke educatieve opdracht die past bij de leeftijd van jouw leerlingen:
- Groep 1, 2 & 3 - Educatieve kleurplaat. Leerlingen gaan al kleurend en puzzelend met het thema aan de slag.
- Groep 4 & 5 – Werkblad en creatieve opdracht. Met een werkblad en knutselopdracht denken leerlingen na over hoe zij hun gelddromen kunnen waarmaken.
- Groep 6, 7 & 8 - Doeboekje. Leerlingen verwerken spelenderwijs de stof via leuke opdrachten en puzzels. Lukt het jouw leerlingen om de status ‘gelddroom-tovenaar’ bij elkaar te puzzelen?
4. Docentenhandleiding
In de docentenhandleiding vind je niet alleen lesinstructies, maar ook tips hoe je de les kunt aanpassen aan de behoeften en het niveau van jouw leerlingen. Zo creëer je eenvoudig je eigen financiële les op maat!