Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Thema 2025 onthuld: 'Hoe maak jij je gelddromen waar'?

dinsdag, 15 oktober 2024

Op dinsdag 15 oktober is het thema voor de 14e editie van de Week van het geld bekendgemaakt: ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’. Met dit thema zetten we jongeren in hun kracht door ze te leren hoe verstandige geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van hun gelddromen. Leerkrachten en docenten kunnen eenvoudig meedoen aan de Week van het geld door gebruik te maken van onze gratis gastlessen en themapakketten, beschikbaar voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en mbo. Doe jij ook mee?

Welke gelddromen hebben jouw leerlingen? Kinderen dromen misschien van lego, een spelcomputer of samen met vrienden naar de bioscoop. Daar waar jongeren misschien wel dromen van een verre reis of op kamers gaan. Zomaar wat voorbeelden van dromen waar geld mee gemoeid is. Maar hoe kom je aan geld? En hoe maak je verstandige geldkeuzes? En hoe zorg je ervoor dat je grip houdt op je uitgaven? Je helpt je leerlingen hierover na te denken door met jouw klas mee te doen aan de Week van het geld! 

Hoe kunnen leerlingen dromen met geld?

Geld is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. In de basisschoolleeftijd doen kinderen vaak al hun eerste aankopen. Later als jongvolwassenen, ontwikkelen jongeren steeds meer een continue geldstroom via inkomsten en uitgaven. Toch vinden jongeren geld vaak dan nog best spannend, of ze overschatten juist hun vaardigheden. Financiële educatie leert leerlingen hoe ze zelf verstandige geldkeuzes kunnen maken. Zodat ze controle hebben over hun eigen geld en dat kunnen gebruiken om hun dromen mee te verwezenlijken. De Week van het geld richt zich deze editie op de volgende drie onderwerpen:

  • Financiële basisvaardigheden: de kennis en kunde die je nodig hebt om zelf verstandige geldkeuzes te maken, zowel nu, als voor het bereiken van je gelddroom. Denk aan budgetteren en dagelijkse bankzaken, maar ook het regelen van je verzekeringen en pensioen.
  • Grip op de snelheid van geld: financiële verleidingen zijn er voor jongeren overal. Denk aan influencers, in-game aankopen en de slimme trucjes van geldcriminelen. Maar hoe zorg je dat je inkomsten en uitgaven in balans blijven en je je droom niet uit het oog verliest?
  • Geld verdienen: kinderen kunnen geld verdienen door klusjes te doen of spullen te verkopen op de vrijmarkt, terwijl jongeren een (bij)baan kunnen nemen of nadenken over crypto, beleggen of het starten van een eigen onderneming.

Gastlessen en themapakketten voor PO, VO en MBO

Je kunt eenvoudig met jouw klas of school meedoen aan de Week van het geld door gebruik te maken van ons gratis aanbod aan gastlessen en themapakketten. Een gastles is een kant-en-klare interactieve les die wordt gegeven door iemand uit de financiële sector, bijvoorbeeld door iemand van een bank, verzekeraar, pensioenfonds of het ministerie van Financiën. Liever zelf een geldles geven? Kies dan voor onze themapakketten boordevol lesmaterialen, waarmee je in een handomdraai je eigen les samenstelt die volledig past bij de behoeftes van jouw leerlingen.

Het aanbod is momenteel nog volop in ontwikkeling en zal vanaf half november aan te vragen zijn!

Notificatie wanneer aanbod beschikbaar is

Een melding ontvangen als je de gastlessen en themapakketten kunt aanvragen? Meld je dan hier aan voor een notificatie en we houden je op de hoogte!

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.