Leer jouw leerlingen hoe ze de trucs van geldcriminelen kunnen doorzien
Van 11 t/m 15 maart staat de Week van het geld in het teken van het thema: ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Een belangrijke vraag, want leerlingen komen financiële verleidingen al overal tegen. Zo zijn er verleidingen in de vorm van reclames, influencers en in-game aankopen, maar ook zijn er de verleidelijke oplichtingstrucs van geldcriminelen. De missie van de Week van het geld 2024 is om jongeren in hun kracht te zetten door ze te leren hoe financiële gevaren te herkennen en te doorzien. Zo zijn ze in staat om verstandige geldkeuzes te maken. Doe jij met jouw klas ook mee? Je leest meer over geldezels en andere oplichtingstrucs in ons artikel dat verscheen in het onderwijsvakblad BiOND (incl. drie hands-on lestips!)
Snel geld verdienen als geldezel? Verleidelijk, maar doe toch maar niet
Even je pinpas uitlenen in ruil voor een paar honderd euro, dat lijkt snel verdiend. Maar in werkelijkheid werkt de jongere dan als geldezel mee aan een criminele activiteit. Geldcriminelen gebruiken namelijk de ‘geleende bankrekening’ om geld wit te wassen en zo zelf buiten schot te blijven. Voor de jongere kan het echter grote gevolgen hebben: een strafblad plus een boete of gevangenisstraf. Om geldcriminelen de baas te blijven is het dus voor jouw leerlingen belangrijk te weten dat het fenomeen geldezels bestaat en dat ze nooit zomaar hun pinpas moeten uitlenen. Daarnaast is het goed om verdachte situaties altijd te melden bij de bank. Zo helpen ze niet alleen zichzelf, maar ook anderen!
Phishing en whaling via een email of een appje
Iedereen krijgt wel eens een mail met een dringende vraag om je (betaal)gegevens te updaten of met een te mooie winactie. Deze phishing-berichten zien er steeds geloofwaardiger uit: een bestaand bedrijf, herkenbare logo’s en een url die daadwerkelijk afkomstig lijkt van de afzender. Toch kom je als je op de link klikt snel bedrogen uit. Via de neplink wordt namelijk gevist naar je gegevens of er wordt malware geïnstalleerd.
Een andere oplichtingstruc is whaling. Geldcriminelen doen zich dan voor als een bekende in nood: via WhatsApp vertellen ze je dat ze een vriend of familielid zijn met een nieuw nummer en dat je ze moet helpen door snel geld over te maken. Belangrijk dus om leerlingen te helpen om deze nepberichten te herkennen. En geef ze de gouden tip: bij twijfel, bel altijd het bedrijf of de bekende om het verhaal te controleren.
Online oplichting via nepwebwinkels
Jongeren zijn gevoelig voor hoge korting op populaire producten. Een bekend voorbeeld zijn nepwebwinkels voor unieke sneakers of niet-bestaande limited editions. Deze nepwebwinkels worden steeds professioneler en zijn haast niet van echt te onderscheiden. En als blijkt dat je bent opgelicht, is het geld al afgeschreven en de webshop offline. Zorg dat jouw leerlingen deze oplichtingstruc kunnen doorzien. Geef ze tips om bijvoorbeeld kritisch te kijken naar de URL, de reviews op de desbetreffende website en hoe andere gebruikers op het internet de betrouwbaarheid van de webshop beoordelen. Zo hebben leerlingen nepwebwinkels snel in de smiezen!
Leer jouw leerlingen geldcriminelen de baas te blijven
Doe mee aan de Week van het geld en leer jouw leerlingen hoe zij geldcriminelen ‘de baas’ kunnen blijven en hoe zij grip krijgen op hun financiën. Je doet met jouw klas eenvoudig mee door gebruik te maken van onze gratis gastlessen of themapakket.