Thema 2024 onthuld: 'Hoe ben jij je GELD de BAAS'?
Op donderdag 12 oktober is het thema voor de Week van het geld 2024 bekend gemaakt: ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Met dit thema zet de Week van het geld jongeren in hun kracht door ze te leren hoe ze een ware ‘baas’ worden over hun eigen financiën. Meedoen met de Week van het geld is eenvoudig, door gebruik te maken van de gratis (les)materialen die beschikbaar zijn voor het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en mbo. Doe jij ook mee met jouw klas?
Van 11 t/m 15 maart 2024 vindt de 13e editie van de Week van het geld plaats. Jongeren leren met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ hoe ze grip op hun geldzaken houden, financiële verleidingen herkennen en financiële gevaren doorzien. Het is belangrijk deze vaardigheden al op vroege leeftijd te leren, omdat je geld steeds makkelijker kunt uitgeven. Denk aan contactloos betalen, een betaalverzoek via je telefoon en achteraf betalen. Door met jouw klas mee te doen aan de Week van het geld, leer je jouw leerlingen of studenten hoe ze een ware ‘baas’ kunnen worden over hun eigen financiën!
Hoe kunnen jongeren ‘een baas’ worden over hun geld?
Geld kan soms iets spannends zijn jongeren, maar als je weet hoe je verstandig mee om gaat kan het juist ook een middel zijn om je dromen mee waar te maken. Hoe je dat doet? Voor voldoende inkomsten zorgen, verantwoord besteden, voorbereid zijn op onvoorziene gebeurtenissen en overzicht houden over je geldzaken. Dit lijkt eenvoudig, maar lang niet alle jongeren krijgen deze vaardigheden vanuit huis mee. En als we eerlijk zijn dan vinden we het als volwassenen ook moeilijk genoeg om niet aan alle financiële verleidingen toe te geven, denk maar bijvoorbeeld aan Black Friday. Daarom is het zo belangrijk om het ook in de klas te hebben over geldzaken, het liefst al vanaf de basisschool. Bijvoorbeeld over financiële verleidingen, zoals: de micro-transacties waar games als Minecraft en Fortnite veel geld mee verdienen, de manier waarop influencers hun producten aanprijzen of waar je op moet letten bij je eerste aankoop in een webshop en hoe je kan zien of de webshop betrouwbaar is.
Week van het geld voor PO, VO en MBO
Op verzoek van velen richt deze editie van de Week van het geld zich in 2024 voor het eerst ook op het voortgezet onderwijs. Natuurlijk zijn we er ook weer voor het basisonderwijs en het mbo. Voor het basisonderwijs richten we ons op onderwerpen als reclame, influencers, de waarde van geld, in-game aankopen en verzekeren. In de materialen voor het vo en mbo komen zaken aan bod als: crypto, geldezels, achteraf betalen, phishing en pensioen. Zo sluiten de materialen goed aan bij de beleefwereld van de leerlingen.
Hoe doe je met jouw klas mee?
Je doet eenvoudig mee aan de Week van het geld door gebruik te maken van ons gratis aanbod aan lessen en materialen. Het aanbod is nog volop in ontwikkeling (meld je hier aan voor een notificatie zodra het aanbod beschikbaar is), maar zal o.a. bestaan uit:
- Gastlessen: een kant-en-klare les verzorgd door iemand uit de financiële sector (po en mbo).
- DIY-pakket: een nieuw themapakket met (les)materialen waarmee je als leerkracht of docent zelf aan de slag kunt (po, vo en mbo).
- Explainervideo’s: korte filmpjes die op pakkende wijze verdieping geven, zodat je erover in gesprek kunt gaan in de klas (po, vo en mbo).
Nu al enthousiast? Laat zien dat jij met jouw klas of organisatie meedoet aan de Week van het geld! En bestel hier de ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS’-poster.