De educatieve opdrachten uit het themapakket voor het basisonderwijs
- donderdag, 13 maart 2025

Al ruim 6000 basisschoolklassen hebben het gratis themapakket ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ besteld, boordevol lesmaterialen. Naast de interactieve les en de explainervideo’s is een belangrijk én leuk onderdeel van het themapakket de educatieve opdracht. Met deze opdracht verwerken leerlingen op een actieve en creatieve wijze de lesstof. De educatieve opdracht verschilt per leerjaar en een aantal opdrachten sluiten aan bij de kerndoelen van rekenen en/of taal.
Hieronder vind je alle educatieve opdrachten die de Week van het geld dit jaar aanbied. Enthousiast geworden? Bestel dan direct jouw gratis themapakket hier. Doe je dat voor 18 maart, dan ontvang je de materialen nog voor de start van de Week van het geld op 24 maart!
Voor alle leerjaren: gelddroom-kleurplaten en rekenkleurplaten
Met de kleurplaten zet je jouw leerlingen op creatieve wijze aan de slag met het thema van de Week van het geld 2025. Beide kleurplaten gaan namelijk over ‘gelddromen’ en hoe deze waar te maken. Van de kleurplaten zijn ook speciale ‘kleuren-op-nummer’-varianten gemaakt, waarbij leerlingen via het oplossen van geldsommetjes achterhalen welk vakje welke kleur moet krijgen. Zo leren ze spelenderwijs rekenen met geld. De verschillende gelditems (spaarpot, spaarplan, etc.) in de kleurplaten kunnen een mooi startpunt vormen voor een geldgesprek in de klas! Vraag je leerlingen bijvoorbeeld wie een spaarpot heeft, et cetera.
Groep 1 t/m 3: Geld Memory
Met dit Digibordspel leren leerlingen op een leuke manier hoe geld eruitziet. De klas wordt verdeeld in maximaal 4 teams, waarna de teams om de beurt twee kaartjes omdraaien. Hebben ze twee dezelfde afbeeldingen gevonden van een muntje of briefje? Dan verdienen ze een punt en mogen ze nog een keer. Welk team haalt de meeste punten en wordt de winnaar van het spel?
Groep 4 & 5: Knutselen
Om je gelddromen te kunnen vervullen, is het handig om een spaarpot te hebben waarin je je geld kunt bewaren! Met deze knutselopdracht maken leerlingen hun eigen spaarpot en bedenken ze voor welke gelddromen ze de komende tijd willen sparen.
Benodigdheden: glazen potjes met deksel, uitgeprinte knipbladen, schaar, lijm, knutselspullen om te versieren (bijvoorbeeld: verf, glitters, watjes) en kleurspullen.
Hebben jullie geen potjes om een spaarpot te knutselen? Ga dan aan de slag met de geldromenvanger! In de dromenvanger kleuren en knippen de leerlingen al hun gelddromen. Ze kunnen de plaatjes gebruiken van de knipbladen, zelf creatief zijn of plaatjes uit reclamefolders of tijdschriften knippen. Leuk om achteraf op te hangen in de klas!
Benodigdheden: touw of lint, uitgeprinte knipbladen, karton of stevig papier, schaar, lijm, knutselspullen om te versieren (bijvoorbeeld: verf, glitters, watjes) en kleurspullen.
Groep 6 t/m 8: Doeboekje
Met het Doeboekje gaan leerlingen spelenderwijs met het thema ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ aan de slag. Zo leren ze via leuke opdrachten en puzzels meer over bankzaken, geldwaarde, geld verdienen en het maken van een spaarplan voor hun gelddromen. Al puzzelend verdienen leerlingen punten. Lukt het jouw leerlingen om de status ‘geldtovenaar’ bij elkaar te puzzelen? Het Doeboekje heeft in totaal 12 pagina’s. Kunnen je leerlingen hierna nog wat extra uitdaging gebruiken? Dan is er nog een werkblad beschikbaar waarmee leerlingen meer leren over nepwebwinkels, kassabonnen aflezen en slimme keuzes maken in de winkel.