Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Artikel: Rijk worden doe je zo (volgens jongeren)

maandag, 13 januari 2025

Steeds meer jongeren streven naar financiële onafhankelijkheid. Welke methodes overwegen zij om dat doel te bereiken en wat zijn de voordelen en risico’s van deze trends?

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder jongeren van 16 tot 19 jaar blijkt dat 45% ‘rijk worden’ als doel nastreeft. Om dit te bereiken, beschouwen zij beleggen, handelen in crypto’s en het starten van een eigen onderneming als effectieve methodes. Wat zeggen experts van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Kamer van Koophandel (KVK) en de Pensioenfederatie hierover?

1. Beleggen

Paschtun Steltenpoh

37% van de ondervraagde jongeren gelooft dat je via beleggen een grote kans hebt om rijk te worden. “Er is niets mis mee dat jongeren willen beleggen,” zegt Paschtun Steltenpohl van de AFM.

“Beleggen helpt hen financiële vaardigheden te ontwikkelen en na te denken over de toekomst. Bovendien beleggen jongeren vaak met kleine bedragen, waardoor de risico’s minder groot zijn als het misgaat.” Welke financiële vaardigheden zijn belangrijk bij beleggen? “Het opstellen van een financieel plan is cruciaal,” legt Steltenpohl uit. “Stel een doel, bekijk je inkomsten en uitgaven, bepaal hoeveel je kunt missen en welke risico’s je kunt en wilt dragen. Zo leer je niet alleen geld beheren, maar ook hoe je rekening houdt met financiële tegenvallers. Beleg niet met geleend geld.”

Tips voor leerlingen:

  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen.
  • Raadpleeg verschillende informatiebronnen over de voor- en nadelen van verschillende beleggingsdiensten.
  • Check of de beleggingspartij die je op het oog hebt een vergunning heeft van de AFM via checkjeaanbieder.nl.

2. Crypto's

Crypto’s waren bedoeld als digitaal geld voor het internet, zonder tussenkomst van een bank of overheid. Nu zien veel mensen crypto’s als lucratieve belegging. Van de ondervraagde jongeren ziet 30% handelen in crypto als een reële kans om rijk te worden. Is dat terecht? “Voor ons is crypto iets anders dan beleggen, wat meer voor de lange termijn is”, zegt Steltenpohl. “De koers kan in korte tijd flink dalen, waardoor handelen in crypto zeer risicovol is. Het lijkt een beetje op gokken; je kunt je hele inleg verliezen.”

Een zorg van Steltenpohl zijn de apps waarmee je crypto’s koopt en verkoopt. “Crypto’s zijn zeer aantrekkelijk voor mensen die snel winst willen maken, maar de crypto-apps zijn verslavingsgevoelig. Ze geven dagelijks meldingen om je te verleiden geld in te leggen. Zeker voor jongeren, die vatbaar zijn voor dit soort prikkels, kan dit leiden tot onverstandige handelsbeslissingen.”

Tips voor leerlingen:

  • Laat je niet alleen leiden door de verhalen en finfluencers op social media, lees ook kritische artikelen.
  • Kijk niet de hele dag in je crypto-app en schakel pushmeldingen uit.
  • Crypto’s zijn gevoelig voor fraude en diefstal. Deel geen inloggegevens en handel bij een partij met een vergunning.

3. Eigen onderneming

Jessica van ElJe kunt al onder de 18 jaar een bedrijf starten. Bijna 50% van de ondervraagde jongeren gelooft dat ze daarmee veel geld kunnen verdienen. “Steeds meer jongeren beginnen hun eigen onderneming, soms al op 14 of 15 jaar”, vertelt Jessica van El van de KVK. “Dit begint vaak als een schoolopdracht, wat mooi is, omdat ze vaardigheden als doorzettingsvermogen, samenwerking en creativiteit ontwikkelen. Overigens informeren jongeren zich vooraf goed via relevante informatie online.” Tot voor kort was dropshipping een populaire vorm van ondernemen: producten verkopen zonder hier zelf voorraad van te hebben, bijvoorbeeld het doorverkopen van producten van buitenlandse webwinkels. Van El: “Het klinkt heel aantrekkelijk, maar je hebt geen band met het product en als er iets misgaat draai jij alsnog voor de kosten op.”

Jongeren vinden het idee van vrijheid en ‘makkelijk’ geld verdienen aanlokkelijk, maar in de praktijk valt het vaak tegen. “Er komen veel kosten bij kijken, zoals verzekeringen en materiaalaanschaf.” Daarnaast vinden jongeren het moeilijk om een balans te vinden tussen ondernemen, school en vrije tijd. “Ondernemen is superleuk, maar kost in het begin veel tijd en je moet kunnen doorzetten bij tegenslagen. Ongeveer 50% van alle startende bedrijven stopt daarom binnen vijf jaar.”

Tips voor leerlingen:

  • Check de toolkit van de KVK bij de start van je eigen bedrijf.
  • Doe marktonderzoek: waar liggen kansen? Speelt jouw product of dienst in op een behoefte?
  • Bekijk hoe je met verzekeringen aanvaardbare risico’s kunt nemen.

Vergeet niet je pensioen

ger jaarsmaEen eigen onderneming starten klinkt mooi, maar jongeren vergeten vaak hun pensioen. Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie: “Bij de meeste werkgevers bouw je pensioen op. Heb je een eigen onderneming, dan moet je alles zelf regelen. Dit is belangrijk jongeren mee te geven.” Sommige jongeren willen hun pensioen opbouwen met aandelen of crypto’s. “Op de lange termijn is dat een onzekere investering. Pensioenfondsen hebben ervaren beleggers in dienst die weten hoe ze een mooi rendement moeten maken zonder al te veel risico te lopen.

Mijn advies aan jongeren en ondernemers: vraag hulp van een expert. Pensioenopbouw is een kwestie van vroeg beginnen. Elke euro die je nu in je pensioen steekt, is later vele malen meer waard.”

Meer lezen?

Dit artikel is gepubliceerd in de Geldspecial 2025. De Geldspecial is een vaktijdschrift ontwikkeld door Wijzer in geldzaken over financiële educatie en hoe hier aandacht aan te besteden in de klas. Het tijdschrift bevat praktijkvoorbeelden uit het onderwijs, inkijkjes in het leven van jongeren en inhoudelijke verdieping. 

De Geldspecial is bezorgd op scholen en online hier te lezen.

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.