Week van het geld
24
t/m
28 maart 2025

Veelgestelde vragen over het geven van gastlessen

Welke lessen worden er dit jaar gegeven?

Vanaf de Week van het geld biedt het ministerie van Financiën 2 gastlessen aan:

 

  • Hoe maak jij je GELDDROMEN waar? (basisonderwijs)
    Met deze gastles leren kinderen hoe slimme geldkeuzes kunnen helpen bij het vervullen van hun dromen. Onderwerpen als budgetteren, sparen en geld verdienen staan centraal.
    Deze gastles is gemaakt door Wijzer in geldzaken voor het basisonderwijs. De les kan worden gegeven in de groep 3 t/m 8.
  • Laat geen geld liggen (mbo)
    Deze gastles gaat over het doen van aangifte inkomstenbelasting: hoe gaat dat in z’n werk? Wie weet komen studenten er tijdens jouw gastles achter dat ze nog geld terugkrijgen van hun bijbaantje! Deze gastles is ontwikkeld door de Belastingdienst.
    Deze gastles is gemaakt door de Belastingdienst voor mbo 1 t/m 4. 

Bekijk hier ook het overzicht van alle gastlessen die dit jaar door partners van Wijzer in geldzaken worden georganiseerd.

Met welk lesmateriaal geef ik les in het basisonderwijs?

Het lesmateriaal voor de gastles ‘Hoe maak jij je GELDDROMEN waar?’ is vanaf 3 maart beschikbaar in het gastlessensysteem. Het lesmateriaal bestaat uit een presentatie en een werkblad.

Met welk lesmateriaal geef ik les in het mbo?

Lesmateriaal en handleiding voor docenten is beschikbaar op Belastingles voor het mbo.

Wat is het thema van de Week van het geld 2025?

Het thema van de Week van het geld 2025 is: Hoe maak jij je GELDDROMEN waar?

Met dit thema zetten we jongeren in hun kracht door hen te leren hoe verstandige geldkeuzes kunnen bijdragen aan het realiseren van gelddromen.

Wat zijn de gelddromen van jouw leerlingen? Voor kinderen kan dit bijvoorbeeld lego zijn, een spelcomputer, of een uitje met vrienden naar de bioscoop. Jongeren dromen misschien van een verre reis of op kamers gaan. Dit zijn allemaal dromen waarvoor geld nodig is. Maar hoe krijg je dat geld bij elkaar? Hoe maak je slimme keuzes met je geld? En hoe houd je grip op je uitgaven? Door met jouw klas mee te doen aan de Week van het geld, leer je jouw leerlingen of studenten hoe ze hun gelddromen kunnen waarmaken!

Meer over dit thema is in dit nieuwsbericht te lezen.

Waar kan ik een gastles geven?

Je kiest zelf een basisschool of mbo uit die bij ons de gastles heeft aangevraagd. Deze aanvragen vind je in het gastlessensysteem.

Je kan ook zelf een gastles geven in de klas van je zoon, dochter, neefje, nichtje, buurjongen, buurmeisje of andere bekende. Ook dit regel je via ons gastlessensysteem.

Kan ik een gastles geven op de school van mijn eigen kind of andere bekende?

Ja, dat kan! We noemen dit een warme match en regel je als volgt:

  1. Spreek met de leerkracht van de desbetreffende klas af wanneer de gastles kan plaatsvinden.
  2. Vervolgens registreer je de gastles in ons gastlessensysteem.
    Klik rechts op 'Ik weet al waar ik mijn gastles ga geven'.
    Je kiest vervolgens de desbetreffende school en vult enkele gegevens in. 
    Na deze stap kun je ervoor kiezen een mail naar de school te laten versturen ter bevestiging. Je kunt ook een persoonlijk bericht toevoegen.
  3. Nadat je jouw gastles hebt toegevoegd verloopt het contact tussen jou persoonlijk en de school. 

Door het toevoegen van deze gastles(sen) kan Wijzer in geldzaken goed bijhouden hoeveel gastlessen er worden gegeven.

Heb ik een lesbevoegdheid nodig om een gastles te geven?

Nee, je hebt in het basisonderwijs en in het mbo geen lesbevoegdheid nodig om een gastles te kunnen geven.

Ik heb nog nooit les gegeven, hoe bereid ik me voor?

Geen ervaring met lesgeven? Geen probleem! Volg de training of bekijk de presentatie van de training terug: ‘Hoe maak jij je GELDDROMEN waar?’

Er zijn ook verschillende presentaties en webinars van ervaren trainers van Diversion met tips & tricks over het geven van een gastles, een inkijkje in de leefwereld van de doelgroep en handige gesprekstechnieken en werkvormen.

Het lesmateriaal vind je op weekvanhetgeld.nl/gastles/gastdocenten. Volg de stappen en lees vooraf goed de handleiding door!

In welke periode kan ik de gastles geven?

De gastles ‘Hoe maak jij je GELDDROMEN waar?' voor het basisonderwijs kan vanaf de Week van het geld (24 maart 2025)  worden gegeven tot het einde van het schooljaar (30 juni 2025). 

De gastles 'Laat geen geld liggen' van de Belastingdienst is het hele jaar te geven.

Je overlegt altijd samen met de leerkracht van de school wanneer de gastles voor jullie beide goed uitkomt.

Hoe plan ik een gastles in?

Je dient je eerst via de website aan te melden als gastdocent. Vervolgens wordt er contact met jou opgenomen en krijg je toegang tot het gastlessensysteem. Hier is ook een handleiding terug te vinden via het menu aan de bovenkant. Jouw account wordt gekoppeld aan de gastles die jij mag geven.

In het gastlessensysteem kun je op twee manieren een gastles inplannen. Via de groene knoppen zie je deze twee keuzes:

  • Ik zoek een school om een gastles te geven. Hier kun je zoeken in alle aanvragen die vanuit scholen zijn gedaan. Zoek bijvoorbeeld binnen een straal van jouw postcode. Kies een klas uit en doorloop de stappen op de website om de gastles vast te leggen. Zo kun jij ervoor zorgen dat jij deze gastles vervult.
  • Ik weet al waar ik mijn gastles ga geven. Als je graag een gastles wilt geven bij een bekende, bijvoorbeeld van je kind of familielid kies je deze optie. Je stemt eerst af met de school of je daar een gastles kunt geven en registreert daarna in het systeem deze gastles. Zo weten wij hoeveel gastlessen er rondom de Week van het geld gegeven worden.

Na het inplannen van een gastles verloopt het contact altijd persoonlijk. Binnen het gastlessensysteem zorg je voor de match, daarna stem je de details af met de school.

Hoe lang duurt een gastles?

Een gastles duurt ongeveer 1 uur. De totale tijdsinvestering voor het voorbereiden en geven van de gastles bedraagt ongeveer 3 uur. De gastlessen mogen onder werktijd worden gegeven in afstemming met je directe leidinggevende.

Ik heb (nog) geen inloggegevens

Heb je geen inloggegevens voor het gastlessensysteem? Meld je dan hier aan als gastdocent. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je via de knop 'Wachtwoord vergeten?' een nieuw wachtwoord aanmaken.

Ik heb een andere vraag!

Heb je nog een vraag die onbeantwoord is gebleven? Neem dan contact met ons op:

  • Voor de gastles van Wijzer in geldzaken in het basisonderwijs: Jochem Valkema via j.valkema@minfin.nl
  • Voor de gastles van de Belastingdienst op het mbo: Eline Ophorst via fe.ophorst@belastingdienst.nl
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.